![](/media/lib/144/n-gupik-4518bb0f5eef367c4fe0eb64de208af0.jpg)
Duży mózg = targ między inteligencją a reprodukcją
4 stycznia 2013, 11:32Sterując doborem naturalnym w pojedynczej populacji gupików (Poecilia reticulata), zespół Niclasa Kolma z Uniwersytetu w Uppsali jako pierwszy zdobył bezpośredni dowód, że wielkość mózgu rzeczywiście przekłada się na inteligencję. Ponieważ nie ma nic za darmo, ryby z większym mózgiem miały krótsze przewody pokarmowe i mniej liczne potomstwo.
![](/media/lib/92/n-compass-photo-b3370aa5a4f461edae70071f3fea0c57.jpg)
Chiny udostępniają konkurencję dla GPS-a
31 grudnia 2012, 12:24Beidou, chiński system nawigacji satelitarnej, został udostępniony na komercyjnych zasadach w regionie Azji i Pacyfiku. Rządowe media zapewniają, że do roku 2020 Beidou będzie miał ogólnoświatowy zasięg. Przedstawiciele Chińskiego Biura Nawigacji Satelitarnej twierdzą, że wydajność Beidou jest podobna do wydajności GPS.
![](/media/lib/143/n-czastki-cda506e481d6005671d723b87ee7f10f.jpg)
Czy znamy wszystkie cząstki elementarne?
14 grudnia 2012, 19:24Model Standardowy zawiera 12 cząstek materii (fermionów), z których zbudowana jest cała materia. Wszystkie one są nam znane. Powstaje jednak pytanie, czy możliwe jest znalezienie nieznanych jeszcze podstawowych cegiełek natury.
![](/media/lib/137/n-lampart-morski-6775319b9b64aed57288bbfedcf43a64.jpg)
Lamparty morskie przecedzają jak walenie
2 listopada 2012, 15:56Lampart morski (Hydrurga leptonyx) jest drapieżnym ssakiem z rodziny fokowatych. Co ciekawe, nie tylko chwyta ofiary - młode pingwiny i inne foki - kłami i siekaczami, ale i stosuje taktykę typową raczej dla waleni: zasysa wodę z drobnymi rybkami oraz krylem, wypychając później ciecz przez zaciśnięte zęby.
![](/media/lib/125/n-nietoperz-c0684beae020214f7b78eb6b2120c06d.jpg)
iBatsID - internetowe narzędzie do rozpoznawania dźwięków nietoperzy
7 sierpnia 2012, 10:16Międzynarodowy zespół naukowców stworzył iBatsID - darmowe narzędzie internetowe do identyfikacji sygnałów echolokacyjnych 34 gatunków europejskich nietoperzy.
![](/media/lib/125/n-slips-antibiofilm-2_605-26cfd35cadb3f7067fe1a711ede368ac.jpg)
SLIPS przeciwko biofilmom
31 lipca 2012, 12:19Większość bakteryjnych biofilmów może wkrótce zniknąć z miejsc, w których są najbardziej niepożądane i niebezpieczne. Naukowcy z Uniwersytetu Harvarda opracowali powłokę, na której nawet w 99% przypadków bakterie nie są w stanie wytworzyć biofilmu.
![](/media/lib/124/n-alexander-4c890cf7e82db2dfd53fea681e1ac4bb.jpg)
NSA apeluje do hakerów
30 lipca 2012, 11:32W ubiegłym tygodniu podczas hakerskiej konferencji DefCon wystąpił niezwykły gość. Miejsce na scenie zajął, ubrany w dżinsy i podkoszulek, generał Keith Alexander, dyrektor Agencji Bezpieczeństwa Narodowego (NSA) i dowódca US Cyber Command
![](/media/lib/124/n-sol-i-pieprz-5302c90b1921e501485be64fd543ff8e.jpg)
Sód i wapń jadą na jednym wózku...
25 lipca 2012, 12:11Dieta obfitująca w sól zmniejsza zawartość wapnia w organizmie. Odkrycie naukowców z University of Alberta wyjaśnia, czemu miłośnicy słonych potraw częściej zmagają się z osteoporozą czy kamicą nerkową (American Journal of Physiology – Renal Physiology).
![](/media/lib/116/n-orka-karlowata-accc021f667112f6e0d9b0dcd5a39941.jpg)
Walenie dostosowują czułość słyszenia do warunków
17 maja 2012, 09:42Walenie polegają w dużej mierze na słuchu, ponieważ polują i nawigują dzięki echolokacji. Okazuje się, że mogą aktywnie zadbać o swój najważniejszy zmysł, bo naukowcy zademonstrowali na samicy orki karłowatej, że spodziewając się głośnego dźwięku, zmniejsza czułość słuchu.
![](/media/lib/110/n-propolis-15ff297cdcc3937b20bf657b474c9ca0.jpg)
Ekstrakt z propolisu zahamowuje raka prostaty
4 maja 2012, 09:48Dzięki metodom stosowanym do badania nowotworów i proteomice naukowcy z Centrum Medycznego Uniwersytetu Chicagowskiego stwierdzili, w jaki sposób składnik propolisu - ester fenyloetylowy kwasu kawowego (ang. caffeic acid phenethyl ester, CAPE) - zahamowuje rozwój raka prostaty na wczesnym etapie. Okazuje się, że wyłącza system komórkowy odpowiedzialny za wykrywanie źródeł pożywienia.